VOOR 23:30 uur besteld MORGEN IN HUIS
BOVEN €75 GEEN VERZENDKOSTEN
LAAGSTE PRIJZEN IN NEDERLAND

6 augustus 2019

Je iPhone snel opladen met USB-C PD, hoe werkt het?

Een iPhone of iPad

Allereerst heb je natuurlijk een iPhone of iPad nodig welke opladen via 18 Watt USB-C PD ondersteund, dit zijn de volgende modellen:

 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone X
 • iPhone Xr
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPad Pro (12,9 inch / 10,5 inch)
 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 13

USB-C PD lader of powerbank

Daarnaast heb je een oplader nodig welke de USB-C PD standaard ondersteund. Wij hebben de volgende modellen in ons assortiment:

Powerbanks

Opladers

Een geschikte kabel

Als laatste is een USB-C naar lightning kabel vereist. Dit is belangrijk, want het protocol werkt alleen via USB-C. Een normale USB naar lightning kabel zal niet werken, je zult de iPhone wel kunnen opladen maar dit zal niet sneller gaan dan je gewend bent. Wij hebben de volgende kabel in ons assortiment:

Hoe werkt het?

Voor de rest werkt het opladen zeer simpel. Sluit de kabel aan op de opladen en de iPhone, en het opladen zal beginnen. Je zult meteen gebruik maken van USB-C PD, het is niet nodig om instellingen in je iPhone te veranderen.

In de praktijk, is het echt sneller?

Dan het meest belangrijke, is het echt merkbaar in de praktijk? We kunnen kort zijn: Ja! 

Vergelijk de volgende grafieken met elkaar. De bovenste grafiek geeft de laad tijden aan van de standaard meegeleverde Apple lader, dit is het bekende blokje van 5W, te herkennen aan modelnummer A1400 of A1402. Het volledig opladen van een iPhone duurt met deze lader meer dan 2 uur. 

5W lader

De onderste grafiek geeft het opladen met een USB-C PD lader aan, hier is te zien dat de iPhone X en iPhone 8 Plus er net iets meer dan 1 uur voor nodig hebben om naar 100% te laden. Tevens is te zien dat de curve van 0 - 70% zeer stijl loopt, dit is te verklaren door het feit dat de oplaad snelheid boven de 70% af neemt om de batterij te sparen. Na 30 minuten is de batterij 50% vol, de 5W lader had hier bijna 1,5 uur voor nodig!

De rode lijn geeft het opladen van een iPhone 7 Plus aan, deze heeft geen USB-C PD ondersteuning maar zal ook sneller opgeladen zijn. Deze zal opladen met 12W. Het missen van USB-C PD is vooral te zien aan het opladen binnen een half uur, de iPhone 7 Plus is dan voor 37% opgeladen waar de iPhone X en iPhone 8 Plus voor 50% opgeladen zijn. Hier is het voordeel van USB-C PD dus duidelijk zichtbaar. 

USB-C PD lader

Macbook opladen met USB-C PD

MacBook gebruikers van de laatste generaties zijn wellicht al bekend met USB-C PD. De laatste generaties Macbook Pro (late-2016, 2017 en 2019) en nieuwe 2019 Macbook Air zijn al voorzien van USB-C PD poorten en laders. 

Deze USB-C PD lader is meestal 18, 49 of 61 Watt. Uiteraard zijn deze ook veilig te gebruiken met een iPhone, de lader zal er voor zorgen dat de iPhone veilig wordt opgeladen. 

Je kunt met de USB-C PD lader of powerbank ook de MacBook opladen. Ideaal voor onderweg!

iPad Pro met USB-C opladen

De nieuwste 2018 generatie van de iPad Pro (11 / 12,9 inch) is voorzien van een USB-C poort in plaats van een lightning poort. Deze is dus ook op te laden met USB-C Power Delivery, echter is de lightning kabel dan niet nodig. Een USB-C naar USB-C kabel is dan benodigd om de iPad op te laden. 

Laatste update: 12 juli 2022

 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »