Wat is de betekenis van mAh (Milliampère-uur)? 

Wat is mAh?

De capaciteit van een batterij wordt vaak uitgedrukt in mAh wat staat voor Milliampère-uur. Dit getal drukt uit hoe lang (in uren) de batterij een bepaalde stroom (mA) kan geven (h x mA). Als er dus meer stroom van de batterij wordt gevraagd zal de batterij eerder leeg zijn. 

Voorbeeldje: Stel we pakken onze externe batterij van 5600 mAh welke aangesloten wordt op een iPhone welke 1A (1000mA) vraagt. De batterij zal dan na 5,6 uur uur volledig leeg zijn.

Hoe vaak kan ik mijn telefoon opladen?

Als je wilt weten hoeveel keer je je telefoon kan opladen met een volle externe batterij is het noodzakelijk om te weten wat de capaciteit van de ingebouwde batterij is. Zo heeft een iPhone 5 een batterij van 1440 mAh. We kunnen in theorie de iPhone dus 3,5 keer opladen met een 5600 mAh batterij. (5600/1440 = 3,8)

Waarom haal ik de opgegeven waardes niet?

De voorbeelden hierboven zijn gebaseerd op pure theorie zonder energieverlies. Als je de telefoon oplaadt met een externe batterij zal  er energieverlies optreden in de vorm van warmte. Je zal namelijk merken dat de batterij en telefoon warm worden, wat uiteraard energie kost. Daarnaast gebruikt je telefoon tijdens het opladen ook stroom, in het voorbeeld van de iPhone 5 moet de batterij dus meer dan 1440mAh afgeven om de iPhone op 100% te krijgen.

Wat zijn dan wel reële waarden?

Dit is lastig om te zeggen, omdat dit dus erg afhankelijk is van gebruik en omgeving. Ga er van uit dat je ongeveer 1800 mAh nodig hebt om de iPhone 5 van 1440 mAh op te laden. Met de externe batterij van 5600 mAh kan je de iPhone dus ruim 2x opladen. 

Bekijk onze Powerbank Top-5

Terug naar de FAQ. 

Even geduld...