Terug

Wat is een powerbank?

Een powerbank wordt ook wel een externe batterij genoemd. Het is een mobiele oplader waar je allerlei elektrische apparaten mee oplaadt zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Voorbeelden van deze elektrische apparaten zijn smartphones, tablets, gopro's en in sommige gevallen ook laptops. Deze powerbank dien je wel zelf van tevoren op te laden, zodat je later je elektrische apparaten kan opladen wanneer dit nodig is.

Verschillende powerbanks

Er zijn heel wat verschillende powerbanks verkrijgbaar met hun eigen eigenschappen en specificaties. Powerbanks verschillen bijvoorbeeld in:

  • Afmetingen
  • mAh waarden
  • Design
  • Extra’s zoals ledlampjes, Quickcharge, een zaklampje

Daarnaast is de ene powerbank geschikt voor het opladen van alleen telefoons en de andere ook voor bijvoorbeeld tablets of gopro’s.

MAh waarden

Wat is nu precies de mAh waarde en hoe vaak kan ik er een telefoon mee opladen? Kan ik ook mijn iPad ermee opladen? MAh staat voor milliampère-uur en dit geeft aan hoe lang een batterij een bepaalde stroomhoeveelheid kan afgeven. Hoe hoger de mAh-waarde, hoe vaker je je apparaat ermee kunt opladen. Hoe vaak je je apparaat met de powerbank kunt opladen is afhankelijk van de grootte van je batterij. Een smartphone heeft meestal een batterij van ongeveer 3000 mAh. Met een powerbank van 5000 mAh zou je ongeveer twee keer je telefoon kunnen opladen. Voordat je een powerbank aanschaft is het goed je eerst te bedenken hoe vaak je hem wilt gebruiken en wat je ermee op wilt laden. Als je graag je tablet ermee wilt kunnen laden, heb je een powerbank met een hogere capaciteit nodig omdat een tablet nu eenmaal een grotere batterij heeft dan een telefoon. Wil je speciaal een powerbank voor een tablet  of juist een powerbank voor je laptop, dan is het verstandig hierop specifiek te zoeken. Een powerbank met een lage capaciteit is namelijk niet te gebruiken voor apparaten als deze. Wanneer je de wil berekenen welke mAh waarde je nodig hebt, ga dan naar de veelgestelde vraag "Wat is de betekenis van mAh?"

Speciale powerbanks

Er bestaan ook speciale powerbanks bijvoorbeeld voor outdoor activiteiten. Deze zijn zo ontworpen dat ze waterdicht zijn. Een ander voorbeeld is een laptop powerbank. Dit zijn powerbanks met een zeer hoge mAh waarde. Als laatste zijn er ook nog quickcharge powerbanks die zorgen voor het extra snel opladen van je apparaat.

Tips voor aanschaf en gebruik van een powerbank

  • Niet elke powerbank is van een goede kwaliteit. Merkloze powerbanks hebben vaker een slechte accu of slechte electronica. Vaak wordt er ook gelogen over de werkelijke capaciteit. Deze wordt vaak hoger vermeld dan dat hij daadwerkelijk bezit. Slechte en goedkope powerbanks hebben een hoger risico op verhitting of zelfs brand.
  • Bedenk goed van tevoren waar je de powerbank allemaal voor zou willen gaan gebruiken en met welke regelmaat, zo voorkom je dat je een te lichte powerbank aanschaft.
  • Gebruik altijd de origineel meegeleverde snoertjes van je smartphone of tablet, goedkope snoertjes werken soms gewoonweg niet, waardoor je powerbank je apparaten niet oplaadt.
  • Het beste kun je je powerbank, gelijk nadat hij leeg is, terug opladen. Het is niet verstandig om je powerbank maanden leeg in de kast te laten liggen. Door zelfontlading verliest de accu in de loop van de tijd zijn lading. Laadt je powerbank eens in de drie tot zes maanden helemaal op.
    • Beschadigde snoertjes kunnen kortsluiting geven of zelfs zorgen voor brand. Wanneer je snoertje kapot is, gooi hem dan weg!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
ExterneBatterij 8,9 / 10 - 2852 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »