Terug

Hoe lang moet een powerbank opladen?

Er zijn powerbanks verkrijgbaar met een verschillende capaciteit, maar wat betekent dat nu precies? En hoe lang duurt het voordat mijn apparaat is opgeladen? Hoe vaak kan ik de powerbank gebruiken voor hij opnieuw op het lichtnet moet worden aangesloten?

Powerbank opladen

Hoe groter de capaciteit (in mAh) van de powerbank, des te langer het duurt om de powerbank volledig op te laden. Zo zal een powerbank van 10000 mAh langer aangesloten moeten worden op het stopcontact dan een powerbank van 5200 mAh. Maar nu is de vraag, hoe lang dan precies? Als voorbeeld pakken we een powerbank met de volgende specificaties:

  • - Capaciteit van de powerbank is 10.000 mAh
  • - USB in: 5V / 2,1A (Quick Charge 9V/12V=18W)
  • - USB out: 5V / 2,4A (Quick Charge 9V/12V=15W)

De bijbehorende rekensom:

  • - 2,1A = 2100 milliampère per uur
  • - Capaciteit powerbank/ mAh = laadtijd 
    10000 mAh / 2100 = 4,76 uur laden

 Voor de Quickcharge geldt dat deze de laadtijd halveert. In bovenstaand geval zal het dus ongeveer 2,5 uur duren voor een lege powerbank volledig is opgeladen.

Ledlampjes

Veel powerbanks hebben handige ledlampjes. Deze lampjes geven aan wanneer de powerbank vol is. Ook geven deze lampjes tijdens of na het laden van een apparaat aan hoe vol deze nog is.

Capaciteit powerbank

De capaciteit van een powerbank wordt uitgedrukt in mAh, oftewel milliampère-uur. Dit getal duidt aan hoeveel stroom (milliampère) de batterij per uur kan geven. Als er meer stroom van de batterij wordt gevraagd, zal de batterij dus ook sneller leeg zijn. Als je een powerbank van 5600 mAh aansluit op je telefoon van 1000mA, zal de powerbank dus na 5,6 uur volledig leeg zijn.

Verschillende capaciteiten voor verschillende apparaten

Het is erg belangrijk om eerst na te gaan welke apparaten je wilt kunnen opladen met je powerbank, voor je een powerbank gaat kopen. Een smartphone heeft een kleinere batterij dan bijvoorbeeld een tablet met een groot scherm. Een powerbank met een hoge capaciteit maakt het mogelijk om langere tijd en vaker apparaten op te kunnen laden, dan powerbanks met een lagere capaciteit. Een tablet beschikt doorgaans over een grotere batterij dan een telefoon. Er zijn powerbanks te koop speciaal voor het opladen van tablets, deze beschikken over een hoge capaciteit. Wil je voornamelijk een goedkope powerbank om af en toe je telefoon te kunnen laden? Dan volstaat ook een kleine powerbank met een lage capaciteit. 

Hoe vaak kan ik de powerbank gebruiken?

Je kunt eenvoudig berekenen hoe lang je externe batterij mee gaat voor hij volledig leeg is en weer opgeladen moet worden. Stel je hebt een externe batterij van 5600 mAh en een telefoon met een batterij van 1440 mAh, dan kun je de telefoon 3,5 keer opladen. Via dit simpele rekensommetje kun jij het ook zelf uitrekenen voor jouw batterijen: Powerbank 5600 mAh / telefoon 1440 mAh = 3,8

Waarom haal ik de opgegeven waardes niet?

Bij het opladen van je telefoon via de powerbank is er ook energieverlies in de vorm van warmte. De telefoon gebruikt daarnaast ook energie voor het opladen van de batterij. De uitkomst van het bovenstaande rekensommetje is puur gebaseerd op het laden zonder dat er energieverlies is.

Powerbank op zonne-energie

De Solar powerbanks zijn de perfecte powerbanks voor als je echt lang zonder stroom komt te zitten of een zeer intensief gebruiker van je externe batterij bent. Een Solar charger laadt je apparaat op door middel van kleine zonnepanelen. Een Solar charger laadt direct het apparaat op en slaat geen energie op, op een externe batterij. Met een Solar charger duurt het langer om je apparaten op te laden dan met een powerbank, maar het kan zeer handig zijn tijdens het kamperen of op een festival, als je niet beschikt over een vaste stroombron om je powerbank of devices op te laden. 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
ExterneBatterij 8,9 / 10 - 2852 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »